Cyberattack mot finska myndigheter

2019-08-23   410 visningar

I slutet av augusti blev plötsligt finländska myndighetssidor svåra att nå sedan, bland annat polisen och skattemyndigheten. Enligt IT-myndigheten Valtori rörde det sig om en stor överbelastningsattack.
 

 
Det var den finländska polisen som var först med larmet om störningar i åtkomsten av dess webbsidor, skriver Hufvudstadsbladet. Snart därefter vittnade även Skatteförvaltningen om störningar och senare även tjänsten Suomi.fi med flera.

Störningarna hade hållit på i runt 12 timmar när Valtori, Statens center för informations- och kommunikationsteknik, meddelade att tjänsterna åter fungerade normalt men att man följer läget. Valtori bekräftade då också att det var en överbelastningsattack som orsakade störningarna.

Denna typ av överbelastningsattack, en så kallad DDOS-attack, hindrar åtkomsten till sajter genom att rikta stora mängder datatrafik från ett nätverk av datorer mot dem. Det kan mycket förenklat liknas vid att man med hjälp av en dator ringer ett telefonnummer konstant så att andra, vanliga samtal inte kan nå fram.

Finländska myndigheter drabbades även i fjol av en liknande attack mot en rad myndigheter.
 
Källa:
 
SVT

Dela artikeln:

Senaste artiklarna